København
København er Danmarks hovedstad med ca 1,15 millioner innbyggere inkludert nærliggende tettsteder. København ligger helt øst på Sjælland og har nylig fått nær tilknytning til Malmø i Sverige med den nye Øresundbroen.
København er et ettertraktet reisemål for nordmenn spesielt med tanke på weekendturer. Siden år 2000 har det også vært mulig å kjøre til København via Sverige etter at den enorme Øresundbroen som knytter København til Malmø ble åpnet. For voksne på weekendtur er nok fly den mest brukte reisemåten. Når det gjelder familieturer hvor København er ett av mange stoppesteder er nok den gode gamle danskebåten den desidert mest brukte reiseveien.
København har en rik historie som går helt tilbake til 800 tallet da det kun var en liten fiskerlandsby der Københavns sentrum nå ligger. Fra 1300 tallet har København vært Danmarks viktigste by for næringsliv, kultur og politikk. Navnet København stammer fra gammelt av da byen som i dag var et viktig handelssentrum og ble kalt kjøpmennenes havn.
Danmarks mest kjente "landemerke" er "den lille havfrue". Dette er en statue i havna i København som er litt over en meter høy og er plassert på en granittstein i sjøkanten på "Langelinie". Statuen, som er verdenskjent, står i sterk kontrast til andre kjente landemerker som Eiffeltårnet, Frihetsgudinnen osv. som er av helt andre dimensjoner.
Midt i byen ligger fristaden Christiania som i stor grad er selvstyrt. Det er kun to innganger til Christiania og det er ikke tillatt med biler. Christiania har imidlertid blitt mest kjent for sitt liberale forhold til salg av hasj. København har forøvrig mange andre mer normale attraksjoner. Vi nevner bl.a. Amalienborg, Københavns slott, Det danske Nationalmuseet, Tivoli, Københavns Zoo, Rundetårn og Ny Carlsberg Glyptotek.
Etter at Øresundforbindelsen mellom København og Malmø stod ferdig i år 2000 har det som nevnt vært mulig å kjøre med bil til København uten å benytte seg av de tradisjonelle danskebåtene mellom Danmark og Norge. Turen medfører imidlertid at man må kjøre til Svenskegrensen og deretter helt ned til Malmø før man kan ta turen over Øresundforbindelsen og den kjente Øresundbroen. Når man imidlertid først er kommet over broen er man allerede kommet til København og du sparer således en lengre kjøretur i Danmark som du gjerne må ta dersom du tar danskebåten til Hirtshals eller Fredrikshavn.
Et alternativ som stadig blir mer populært er å ta danskebåten til Danmark uten bil for deretter å leie bil i Danmark. Det kan være mye å spare på leiebilprisen samt at du slipper å betale for transport av bilen med danskebåten tur/ retur.